logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us
Over ons

Het doel van Project Adopted

Herkenning, erkenning en bewustwording hebben mij tot een completer mens gemaakt’. zegt fotograaf Ton Sondag, zelf geadopteerd, over zijn zoektocht naar verhalen van anderen uit de adoptiedriehoek. En dat wil hij delen. Hij portretteert kinderen, adoptieouders en geboortemoeders en laat hen openhartig vertellen over de invloed die adoptie heeft op hun leven. Naast deze website, waar steeds nieuwe verhalen op te vinden zullen zijn, is het ook de bedoeling dat er een boek en een expositie tot stand komen met een verzameling van deze verhalen. Om het ware gezicht achter adoptie te laten zien aan een zo groot mogelijk publiek.

Ton Sondag

Fotograaf / kunstenaar (1961). Als klein kind om me terug te trekken uit de grote boze wereld hield ik mij vaak ,in gedachte, bezig met details van de omgeving waar ik me op dat moment bevond. Zo ben ik de wereld ook meer en meer gaan bezien. Ik denk dat daar mijn liefde voor de fotografie is uit ontstaan.

In mijn jeugd was het zo druk in mijn hoofd dat mijn foto’s meer het verkrijgen van souvenirs waren dan het visualiseren van mijn gevoel. Ik was mij daar nog niet echt bewust van. Er is ook een periode in mijn leven geweest waarin ik mijn camera als masker heb gebruikt in momenten dat mij minder ging. Ik verborg mij om mezelf zo staande te kunnen houden.

Mijn reizen en ervaringen zijn mijn leerschool geweest en als autodidact noodzakelijk. Waar ik eerst verstilde beelden vastlegde van desolate gebieden, met de zee vaak als thema, is mijn werk meer toegegroeid naar het mensen-mens die ik eigenlijk ben.  De omslag is een 2 jaar geleden gekomen tijdens het volgen van mijn schematherapie. Daar waar eerst angst zat voor falen kwam er plaats voor nieuwsgierigheid.

De geboorte van Project Adopted.

Inge van Meurs

Mijn naam is Inge van Meurs, 37 jaar. Ik ben psychotherapeute bij een GGZ instelling, waar ik mensen behandel met veel verschillende klachten zoals bijvoorbeeld depressie en angst. Veel klachten staan niet op zichzelf maar hebben zich eigenlijk al eerder in het leven aangekondigd.

Ik vraag daarom bij iedere client die ik zie in mijn spreekkamer naar de ontwikkeling en levensloop vanaf de vroege jeugd. Samen met mijn client probeer ik altijd twee belangrijke vragen te beantwoorden: hoe ben jij geworden wie jij bent en hoe vallen jouw klachten te begrijpen vanuit de ontwikkeling die jij hebt doorgemaakt?

In ons leven samen zag ik Ton worstelen. Met zijn stemmingen, zijn relaties met andere mensen, en met het staande houden van zichzelf, iedere dag opnieuw. Ook zijn bij vlagen uitzonderlijke kracht en talent maakte ik mee. Ik ondervond nu in mijn eigen leven wat ik gewoonlijk slechts op de werkvloer zag: hoe een mensenleven kan worden beinvloed door vroege ervaringen, en hoe intens dat door de persoon in kwestie kan worden beleefd.

Toen Ton op zoek was naar een onderwerp voor een fotoproject kwam adoptie als vanzelfsprekend in me op: een controversieel thema, waar Ton zelf inmiddels een gevoel bij had ontwikkeld. Na enige eigen research op het internet was ik bovendien verrast over de beperkte informatie en hulpverlening die vanuit officiele instanties specifiek aan geadopteerden en hun omgeving wordt aangeboden. Terwijl de invloed van adoptie in het leven van een aanzienlijke groep mensen in Nederland merkbaar moet zijn.

Ik heb met bevlogenheid aan dit project gewerkt, en ik hoop dat dit project niet alleen voor de adoptiedriehoek zelf maar ook voor hulpverleners kan bijdragen aan meer kennis en bewustwording van de vele aspecten van adoptie en het afstand doen van een kind.

Kim van Schie

Ik ben Kim van Schie, 35 jaar en journalist en actief met mijn eigen bedrijf. Met Storyline media maak ik video’s en schrijf ik teksten voor bedrijven en organisaties die een positieve impact op de maatschappij willen realiseren. Maar bovenal ben ik adoptiemoeder. Over mijn persoonlijke ervaringen rond de adoptie van onze dochter Pauline uit Nigeria schreef ik het boek ‘Hallo lieverd’.

Vlak nadat het boek uitgegeven werd las ik over ‘Project Adopted’ van Ton. Het greep me aan omdat ik ook hierin weer terugzag hoe complex het thema adoptie eigenlijk is. En omdat ik uit ervaring weet hoe heftig het kan zijn om je persoonlijke verhaal daarover te delen. Maar het delen van die verhalen kan wel iets moois teweegbrengen. Omdat ik geloof in de kracht van verhalen heb ik Ton benaderd en hem mijn hulp aangeboden. Zodoende interview ik nu een aantal de mensen die Ton fotografeert en schrijf ik hun verhalen op. Dat heeft ook meerwaarde voor mezelf; ik heb er al een aantal nieuwe inzichten uitgehaald. Soms is het confronterend, soms geruststellend, maar altijd waardevol. Ik ben blij dat ik onderdeel uit mag maken van dit project.

De verhalen

Portretten van kinderen, adoptieouders en geboortemoeders die openhartig vertellen over de invloed die adoptie heeft op hun leven.

Alle verhalen

Professionele zorg

Op deze pagina komt binnenkort uitgebreide informatie en links over professionele zorg te staan.

Lees meer

Hechting

Veilige hechting is geen vanzelfsprekendheid. Als een onveilige hechting zo vaak voorkomt, hoe erg is dat dan eigenlijk?

Lees meer