logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Identiteit en de zoektocht ernaar

Fotograaf Ton Sondag, politica Judith Bokhove en hiphopper Bennie Semil: drie Rotterdammers met ieder hun eigen achtergrond. Ze halen een herinnering op aan een gebeurtenis die hun identiteit vormde. Maar ook vertellen ze over het zoeken naar hun identiteit. En hoe ze zichzelf ontwikkelden met behulp van fotografie, boeken lezen, en breakdance.

“Het is belangrijk om te weten wat je afkomst, je fundament, is”

“Met Kerst ging ik het liefst drie dagen zeilen. Naar Ikea gaan vond ik verschrikkelijk. Het stond voor familie en samenzijn. Het herinnerde me eraan dat ik nergens bij hoorde.

 

Direct na mijn geboorte ben ik afgestaan. De eerste anderhalf jaar van mijn leven bracht ik door in een kindertehuis, waar ik elke dag geconfronteerd werd met vreemde gezichten en onbekende stemmen. Ik had geen vast persoon die voor mij zorgde. Dat gaf een onveilig gevoel. Later ben ik geadopteerd. In het gezin waar ik terechtkwam, was voor creativiteit geen plaats. Terwijl dat juist zo bij mij hoort. Ik paste daar eigenlijk niet. Dat bracht mij nog meer in verwarring over wie ik was en waar ik bij hoorde.

Het grootste gedeelte van mijn leven ben ik op zoek geweest naar het antwoord op de vraag wie ik ben en wat ik wil. Dat was lastig, in een omgeving waar ik me niet thuis voelde en vaak te horen kreeg dat ik het niet goed deed. Zoiets wordt op den duur ook je eigen waarheid. Daar ga je je dan ook naar gedragen.

Op jonge leeftijd ging ik de wereld rond reizen. Zo leerde ik andere ideeën, gewoonten en culturen kennen. Ik kocht mijn eerste camera en sindsdien loopt fotograferen als een rode draad door mijn leven. Aanvankelijk waren het kiekjes voor de herinnering, maar steeds meer werd het mijn manier om mijn gevoel te uiten. Nu, in Rotterdam, portretteer ik graag mensen. Rotterdammers zijn zo divers. Ik leer van ze dat er veel verschillende standpunten en meningen zijn – en ook mogen zijn. Deze diversiteit hielp mij mijn identiteit te ontdekken.

De laatste jaren heb ik mijn biologische familie beter leren kennen. Dat maakte me duidelijk wie ik ben, wat bij mij hoort en wat ik aangeleerd heb. Door professionele hulp weet ik inmiddels dat mijn onveilige gevoel en het gevoel van nergens bij horen, te maken hebben met de adoptie. De weg die ik heb afgelegd om mijn identiteit te ontdekken, heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de weg van anderen. Die nieuwsgierigheid komt tot uiting in ‘Project Adopted,’ mijn fotografieproject.

Hoe zijn anderen omgegaan met de invloed van adoptie op hun leven? Wat heeft het met adoptieouders gedaan, waar liepen die tegenaan? Hoe voelt het voor een moeder om haar kind af te staan? Ik realiseer me hoe belangrijk het is om te weten wat je afkomst is, je eigen fundament. Het is voor mij een intens project waarmee ik hoop betrokkenen, maar ook buitenstaanders, te helpen begrijpen hoe ingewikkeld het kan zijn als iemands identiteit niet vanzelfsprekend is.”

Fotograaf Ton Sondag werd op jonge leeftijd geadopteerd. Dit had grote impact op zijn verdere leven. Met ‘Project Adopted’ (www.tonsondag. com/adopted) brengt hij het verhaal van andere geadopteerden, adoptieouders en afstandsmoeders in beeld.

 

Lees het volledige artikel